Turneul de șah Rotary Iași Copou își propune sprijinirea copiilor din mediul rural, care practică sportul minții, prin participarea la o competiție ce le va oferi participanților oportunitatea să își dezvolte pasiunea pentru șah dar și să acumuleze o experiență de concurs valoroasă. De asemenea, evenimentul țintește să genereze un fond de burse de care să beneficieze cât mai mulți copii din mediul rural care au talent deosebit la șah dar posibilități materiale insuficiente pentru a practica sportul minții în condiții decente. La primele trei ediții, desfășurate în 2021, 2022 și 2023, au participat 412 de copii care au primit premii în valoare de peste 17.000 de lei și s-a constituit un fond de burse în valoare de peste 90.000 de lei, de care au beneficiat peste 500 de copii din mediul rural, înscriși la cluburile Gambit Huși și Pionii Regelui Podu Iloaiei.

Ediția 2023, în 3 minute

Înregistrarea integrală a ediției 2023

Pentru mulți dintre copiii din mediul rural, șahul este șansa la o viață mai bună. Cluburile Gambit Huși și Pionii Regelui Podu Iloaiei nu doar ajută copiii să practice șah, dar îi și motivează să aibă rezultate bune la școală. Le oferă nu numai oportunitatea de a juca șah și de a se perfecționa în acest sport, dar îi ajută și să nu abandoneze studiile. Nu de puține ori au strâns fonduri pentru a le oferi copiilor dispozitive pentru a le permite conectarea la școala online sau la cursurile de șah. Turneul de șah Rotary Iași Copou își propune să asigure un sprijin suplimentar pentru copiii din mediul rural pasionați de șah. 

Când?

15 iunie 2024 / Ora 10:00

Unde?

Palas Mall (Atrium)

Înscrieri

La ediția din 2024 sunt disponibile 200 de locuri, dintre care 100 sunt rezervate pentru copiii cu posibilități materiale reduse (cu prioritate din mediul rural) din cadrul cluburilor partenere (A.C.S. Pionii Regelui și A.C.S. Gambit Huși). Alte 100 de locuri sunt la liber, pe care se poate înscrie orice copil care dorește să participe la competiție. Taxa este de 100 de lei/participant și acoperă costurile participării și o contribuție la fondul de burse dedicat copiilor din mediul rural cu posibilități materiale reduse. Înscrierile se fac doar online, aici.

Timp rămas pentru înscriere:

Zile
Ore
Minute
Secunde
Din păcate, înscrieriile s-au închis!

Cum poți ajuta?

Prin plata cu cardul, poți dona 50, 100 sau 200 de lei și astfel contribui la fondul de burse pentru copiii din mediul rural pasionați de șah dar fără posibilități materiale. Îți mulțumim!

Dacă preferi să faci donația prin transfer sau depunere în cont, după ce faci transferul sau depunerea te rugăm să ne trimiți confirmarea plății la adresa contact@rotarycopou.ro

Datele de plată:

Asociația Rotary Club Iasi Copou
CUI: 23628544
CONT: RO66 BACX 0000 0012 5955 8000 
deschis la Unicredit Bank – Sucursala Iași

Organizatori

Rotary Iași Copou

Clubul Rotary Iași Copou și-a început activitatea în anul 2010, este unul dintre cele 5 cluburi din „capitala Moldovei” și unul dintre cele peste 35.000 de cluburi Rotary din întreaga lume. Încă de la momentul fondării, ne-am asumat misiunea de a încuraja excelența și accesul la educație a copiilor cu potențial intelectual peste medie dar cu posibilități materiale reduse, prin proiecte de strângere de fonduri organizate în comunitate.

Cel mai important proiect al clubului Rotary Iași Copou este Semimaraton Iași, prin care ne propunem să generăm fonduri pentru acordarea de burse care să asigure cazare și masă copiilor din mediul rural cu rezultate bune la învățătură care își doresc să studieze la licee de prestigiu din Iași.

PARTENERI

Clubul de șah Gambit Huși

Clubul de Șah Gambit Huși a luat ființă în anul 2016 la inițiativa a cinci persoane din mun. Huși. În prezent are 10 seniori, 220 juniori legitimați la Federația Română de Șah și încă alți 100 copii nelegitimați. În județul Vaslui posibilitățile financiare ale locuitorilor sunt reduse. Un procent de peste 70% din copiii noștri sunt din mediul rural și foarte mulți dintre ei din familii în prag de sărăcie, familii monoparentale, copii luați în plasament, copii crescuți de bunici întrucât părinții muncesc în străinătate. În sate nu există posibilități pentru a face sport, nu avem terenuri de sport sau biblioteci dar noi am demonstrat că se poate face performanță când pui suflet. Copiii pe care îi antrenăm au povești de viață triste, dar posedă inteligență, voință și ambiție. Nu întâmplător aceștia au câștigat mari turnee, luptând de la egal la egal cu echipe puternice din Iași, Cluj sau București. Dat fiind faptul că absenteismul și abandonul școlar sunt frecvente în județul Vaslui, am impus ca regulă în club obligativitatea cursurilor școlare și a discuțiilor psihologice. Noi nu facem doar ȘAH, noi investim în educație, în cultivarea unor valori: respect, munca, seriozitate, punctualitate, responsabilitate, bun simț.

Clubul de șah Pionii Regelui

Pionii Regelui este o organizație non-guvernamentală de tip club sportiv ce și-a început activitatea șahistă în august 2018. Dorința noastră este de a promova șahul în mediul rural. Scopul este de a educa non-formal prin șah, insuflând noii generații următoarele capacități: concentrare, strategie, responsabilitate.

Proiectul „Educaţie pe tabla de şah” în parteneriat cu ISJ Iaşi și Federația Română de Șah şi susţinut de Rotary Copou a ajuns deja în peste 19 şcoli din judeţul Iaşi. Copilaşii se pot bucura gratis de toate activităţile pe care noi le oferim: cursuri, competiţii, ora de IT, tabără, etc. Platforma online de lucru ne ajută să selectăm merituos beneficiarii. Cursanţii noştri înlătură orice barieră prin muncă, respect, note bune.

Ediția anterioară

192 de copii, dintre care 156 din mediul rural au participat sâmbătă, 10 iunie, la Turneul de șah Rotary Iași Copou, ediția a III-a.

Toți copiii au primit diplome, premii de participare (rucsac, șapcă, sticlă de apă din aluminiu, set piese șah, cartelă SIM) apă, sandwich și înghețată.

36 premianți, câte 3 la fiecare dintre cele 12 categorii, au primit premii în valoare de 7200 de lei (1400 euro).

Fond de burse pentru copiii din mediul rural cu cele mai bune performanțe la șah în valoare de peste 20.000 lei (4000 euro).

Participanții la eveniment s-au bucurat și de 2 momente artistice, unul de dans și unul de canto.

Atmosfera a fost întreținută și de 3 mascote alături de care copiii au făcut poze în pauzele dintre runde.